Prisvinder kommer med opfordring

Prisvinder kommer med opfordring

Redaktionel dato: 7. maj 2024

Der er åbent for indstillinger til Folkeoplysningens Pris. Her fortæller sidste års vinder, hvad prisen betød for ham.

Patrick Cakirli, stifter af March Mod Ensomhed, opfordrer til at indstille en kandidat, der fortjener hæder. For med prisen følger anerkendelse og den kan bruges i foreningens eller projektets videre arbejde

Patrick Cakirli, stifter af March Mod Ensomhed, opfordrer til at indstille en kandidat, der fortjener hæder. For med prisen følger anerkendelse og den kan bruges i foreningens eller projektets videre arbejde

Af Lisa Ioannou

Lige nu er der åbent for indstillinger til Folkeoplysningens Pris 2024, og er du tvivl om, hvorvidt du skal indstille et projekt, forening eller en borger, der fortjener et skulderklap og anerkendelse, så læs med her. 

For vi har spurgt sidste års vinder, stifter af initiativet March mod Ensomhed Patrick Cakirli, og han er ikke i tvivl om, at Folkeoplysningens Pris, ikke kun betød et øjebliks glæde, da han fik prisen, men også har haft positiv betydning på den længere bane.

”Da jeg modtog prisen, havde jeg kæmpet seks år for at sætte fokus på ensomhed. Det havde været en hård kamp og et langt sejt træk, som havde budt på mange både op- og nedture. Folkeoplysningens Pris og anerkendelsen kom, da jeg havde mest brug for den. Det gav mig motivation til at fortsætte min kamp mod ensomhed. Og prisen har betydet utroligt meget for mig på det personlige plan,” siger Patrick Cakirli.

Men det var ikke kun personligt for Patrick, at prisen har været med til at gøre gavn for March mod Ensomhed. 

”Som lille og relativ ny forening var det at få prisen en anerkendelse af det hårde arbejde, vi har lagt i projektet. Derudover var det en blåstempling. At kunne skrive ”et prisvindende initiativ” i vores kommunikationsmateriale har hjulpet os – blandt andet til at etablere nye samarbejder med nye samarbejdspartnere,” forklarer Patrick Cakirli.   

Går kun med andre

Konceptet bag March mod Ensomhed er enkelt. Patrick bevæger sig kun, så længe han har følgeskab af andre mennesker. Ellers står marchen stille.

Når marchen kommer rundt i landet fra by til by – 2000 kilometer på tværs af Danmark - afholdes der fællesspisninger, foredrag og andre fælleskabsarrangementer.

Formålet er at sætte fokus på ensomhed som sundheds- og samfundsudfordring, og at samle ind til ‘Ensomhed Danmarks’ landsindsamling, som hvert år bidrager til foreningens folkeoplysende arbejde.

Med prisen fulgte også 10.000 kroner, og de er blevet brugt til at kunne drive de folkeoplysende aktiviteter frem.

”Vi er en ganske lille forening, og vi driver Danmarks største ensomhedsprojekt. Det koster mange penge. Så pengene er gået til vores mange rejser rundt i landet. På den måde er vi nået ud til flere mennesker i flere dele af landet, siger Patrick Cakirli i telefonen fra et tog med kurs mod Middelfart.

Opfordring til at indstille

March Mod Ensomhed er i dag et helt andet sted, end da de modtog prisen i efteråret 2023.

”Det er sket meget. Rigtig meget. I år skal vi besøge alle landets 98 kommuner. Vi har etableret to rigtig gode samarbejder med henholdsvis "Danske Shoppingcentre" og "Espresso House,” fortæller Patrick Cakirli og forklarer, at de to samarbejder vil munde ud i en række aktiviteter, der skal sætte fokus på ensomhed.

Patrick Cakirli er ikke i tvivl om, at han vil opfordre alle til at indstille et projekt, forening eller en borger, der fortjener det.

”Det vil jeg helt sikkert. Der er mange ildsjæle derude, som fortjener stor anerkendelse. Og uanset hvem man indstiller, så kan de bruge det fremadrettet i deres arbejde, og det kan åbne nogle døre, siger han.

Juryens begrundelse

Uddrag af juryens begrundelse for at March Mod Ensomhed vandt:

”March mod Ensomhed viser os, at det ikke kun er politikerne på Christiansborg, der kan gøre noget ved samfundets store problemer. Det kan civilsamfundet også – i fællesskab.

De sidste par år har tusindvis af mennesker vandret med Patrick gennem landet og brudt tabuet om ensomhed. Det gør de i et fællesskab som kan rumme alle – også dem, som mærker konsekvenserne af at stå udenfor meningsfulde og nære sociale sammenhænge.

Derigennem huskes vi på, at vi kun kan løse ensomhedsproblemet med hinandens hjælp. Og marchen formår samtidig at vise både styrken og vigtigheden af de inkluderende folkeoplysende fællesskaber."