Fem kandidater nomineret til Folkets Journalistpris

Fem kandidater nomineret til Folkets Journalistpris

Redaktionel dato: 12. marts 2024

Et stærkt felt af nominerede dyster om at vinde Folkets Journalistpris.

FOTO: Folkets Journalistpris

FOTO: Folkets Journalistpris

I år har der været rekordmange, som har ønsket at indstille journalist og medier, som de mener, har gjort sig fortjent til Folkets Journalistpris.

”Vi har i år sat ny rekord med hele 43 indstillinger. Det har ikke været let at udpege fem nominerede i dette felt. Det ser jeg som et udtryk for, at flere og flere medier – også nye, alternative medier – er begyndt at arbejde mere med at skabe fællesskab, interaktion, nuancer og tillid, som er de kriterier, som er styrende for prisen,” siger formanden for juryen, Peter Bro, der er professor i journalistik og leder af journalistuddannelserne ved Syddansk Universitet, i en pressemeddelelse.

Prisen er stiftet af Friskolerne, Efterskolerne og Højskolerne fordi de ønsker at sætte fokus på, hvilke rammer medierne skaber for den demokratiske samtale. Derudover vil initiativtagerne inspirere mediebrugere til at forholde sig til den journalistik, vi har og til at blande sig i samtalen om mediernes rolle.

Fordi antallet af indstillede har været stort, har det været en svær opgave for juryen at nominere de fem kandidater, der senedes videre til prisens Ungepanel og Folkepanel.

”De fem, vi har valgt at nominere, lever alle op til prisens kriterier. Der er dog store forskelle på kandidaterne i forhold til, hvilke platforme de udkommer på, hvilke emner de fokuserer på, hvem der står bag, og hvordan de i det journalistiske arbejde forsøger at aktivere deres brugere og styrke den demokratiske samtale,” siger Peter Bro. 

De nominerede er

 • Østerbro-LIV/ André Bentsen – for projektet ”Den som flaskehalsen peger på, ” som sætter fokus på unges alkoholkultur. Nomineret for aktivt at bruge sig selv, for at inddrage, aktivere lokalsamfundet og for at inspirere til alternativer til den gældende kultur.

 • Verdens Bedste Nyheder. Nomineret for at bidrage med de positive vinkler og historier, som inspirerer til håb og handling, og som ofte mangler i dækningen af internationale nyheder og for at styrke det mellemfolkelige fællesskab.

 • Rydfladenforklimaet. Nomineret for at råbe mediebranchen op og for at formidle viden og redskaber til at sætte klimaforandringer på dagsordenen og for at inddrage mediebrugerne.
 • Videnskab.dk. Nomineret for projektet ”Forskerne formidler. ” Projektet bidrager til, at især yngre forskere får formidlet deres viden, hvilket styrker offentlighedens mulighed for en troværdig, nuanceret og oplyst debat.

 • SEIN. Nomineret for - på eget initiativ - at skabe et vedkommende medie af unge, for unge og til unge. For journalister, der bruger sig selv i journalistikken og inddrager mediebrugerne.

Folkets Journalistpris giver en særlig stemme til unge og en særlig stemme til civilsamfundet. Der er nemlig nedsat et Ungepanel, som består af elever fra FRISKOLERNE, Efterskolerne og Højskolerne, og et Folkepanel med repræsentanter fra civilsamfundet. Ungepanelet og Folkepanelet mødes den 21. marts på Ryslinge Efterskole. Her indgår de i samtalen om, hvem af de fem nominerede, der skal vinde prisen. De fem nominerede kandidater er inviteret til at deltage, når Ungepanelet og Folkepanelets præsenterer deres overvejelser om journalistikken.

Prisen uddeles på demokratifestivallen i Ollerup den 5. juni 2024. Selve prisen består af 50.000 kroner. Det er tredje gang, de frie skoler uddeler Folkets Journalistpris. Sidste år vandt Zetland prisen og året før, var det samarbejdet mellem de tre medier TV2Fyn, Fyens Stiftstidende og Fyns Amtsavis, der løb med prisen.

Juryen består af:

 • Peter Bro, professor i journalistik og leder af journalistuddannelserne ved Syddansk Universitet.

 • Henrik Berggren, Institutchef Journalistik, DMJX, tiltrædende formand.

 • Ulrik Haagerup, direktør for Constructive Institute.

 • Cathrine Gyldensted, journalist og forfatter til bogen “Blev du klogere?”.

 • Marianne Bugge Zederkof, repræsentant for Danske Medier.

 • Signe Aarestrup, repræsentant for Dansk Journalistforbund.

 • Peter Bendix Pedersen, repræsentant for de frie skoler.

 • Hakon Mosbech, Zetland, som sidste års vinder.