March mod Ensomhed vinder Folkeoplysningens Pris

March mod Ensomhed vinder Folkeoplysningens Pris

Redaktionel dato: 18. oktober 2023

Mange danskere kæmper med ensomhed. En af dem er Patrick Cakirli, der er initiativtager til March mod Ensomhed, som er årets vinder af Folkeoplysningens Pris.

Forperson for Ensomhed Danmark, Birgitte Schwabe, modtog prisen på vegne af Patrick Cakirli, til Folkeoplysningens Dag den 12. oktober.

Forperson for Ensomhed Danmark, Birgitte Schwabe, modtog prisen på vegne af Patrick Cakirli, til Folkeoplysningens Dag den 12. oktober.

Af Frederik Thorkild Bjerglund Madirazza

Hvert år går Patrick Cakirli og hans ’March mod Ensomhed’ mere end 1.600 kilometer gennem Danmark for at sætte fokus på ensomhedsproblematikken og indgyde mod til at gøre noget ved problemet.

Det er et eksempel på et ekstraordinært folkeoplysende tiltag, der med stor gennemslagskraft har udviklet folkeoplysningen og skabt nye fællesskaber.

Og det var en glad vinder, Patrick Cakirli, der blev kåret som dette års vinder af Folkeoplysningens Pris:

Jeg kan ikke beskrive med ord, hvor meget det betyder for mig (…). Jeg er tidligere anbragt, jeg har lidt mange nederlag og svigt og ensomhedsfølelsen har været en ufrivillig følgesvend gennem det meste af mit liv - og jeg ved, at jeg ikke er ikke alene.

Det estimeres, at op mod 600.000 mennesker i Danmark hvert år føler sig svært ensomme. Det er ikke i orden, og det forsøger vores bestyrelse og jeg at gøre noget ved. (…) tusind tak til alle, som gennem årene har støttet op om vores arbejde mod ensomhed. Vi ville ikke stå her i dag, havde det ikke været for dem.”

Et enkelt koncept

Konceptet bag marchen er enkelt. Patrick bevæger sig kun, så længe han har følgeskab af andre mennesker. Ellers står marchen stille.

Når marchen kommer rundt i landet fra by til by, afholdes der fællesspisninger, foredrag og andre fælleskabsarrangementer, mens der også samles ind til foreningen 'Ensomhed Danmark’.

Bliv klogere på March mod Ensomhed

Udvikler nye fællesskaber

Vinderen blev udvalgt af en jury bestående af Bernhard Trier Frederiksen fra Oplysningsforbundet Fora, Søren Børsting fra Højskolerne, Adam Meinertz fra Folk & Sikkerhed, Pia Sverdrup-Jensen fra Dansk Amatør Orkester Samvirke, Annemarie Balle fra Folkevirke og Frederik Thorkild Bjerglund Madirazza fra DFS.

Juryen lagde bl.a. vægt på marchens evne til at udvikle nye og inkluderende fællesskaber:

”March mod Ensomhed viser os, at det ikke kun er politikerne på Christiansborg, der kan gøre noget ved samfundets store problemer. Det kan civilsamfundet også – i fællesskab.

De sidste par år har tusindvis af mennesker vandret med Patrick gennem landet og brudt tabuet om ensomhed. Det gør de i et fællesskab som kan rumme alle – også dem, som mærker konsekvenserne af at stå udenfor meningsfulde og nære sociale sammenhænge.

Derigennem huskes vi på, at vi kun kan løse ensomhedsproblemet med hinandens hjælp. Og marchen formår samtidig at vise både styrken og vigtigheden af de inkluderende folkeoplysende fællesskaber."

Læs den fulde motivering her

Et stærkt felt af nominerede

March mod Ensomhed vandt prisen blandt fire andre nominerede, der talte ’Peoples Future Lab’ (Højskolerne), ’DEO ung’ (Demokrati i Europa, Oplysningsforbundet), ’Pannahouse’ og ’Dragskolen’.

 Med prisen modtager March mod Ensomhed 10.000 kr., der er øremærket til at udbrede det folkeoplysende initiativ.