Sol og vind gør højskolerne selvforsynende

Sol og vind gør højskolerne selvforsynende

Redaktionel dato: 8. september 2020

45 % af landets folkehøjskoler producerer selv alt eller dele af deres energi via solceller eller vindmøller. ”Det er det, vi kalder for intelligent udnyttelse af jordens ressourcer," lyder det fra Vestjyllands Højskole, som er 100 procent selvforsynende.

Foto: Vestjyllands Højskole

Foto: Vestjyllands Højskole

En ny undersøgelse viser, 45 % af højskolerne selv producerer alt eller dele af deres strøm via solceller, vindmølle eller lignende, mens 23 % producerer alt eller dele af højskolens varme via jordvarme, varmepumper, Co2-neutralt flis-forbrænding el.lign. Det oplyser hojskolerne.dk.

”All inn” i Vestjylland

Som eksempel fortæller hjemmesiden om Vestjyllands Højskole.

Højskolen har haft egen vindmølle siden 1996 og er i dag gået ”all in” på grøn energi, så højskolen nu er 100 % selvforsynende. Et stort centralanlæg i kælderen under højskolen kombinerer forskellige energikilder på højskolens grund - jordvarme, solvarme og vindmølle - hvilket giver en nødvendig fleksibilitet.

Når vinden blæser, og det er overskyet, leverer vindmøllen strøm til jordvarmeanlægget, som forsyner højskolen med varme og varmt vand. Anlægget er unikt i Danmark, og fungerer som inspiration for andre skoler og virksomheder, der ønsker at opskalere egenproduktion af elektricitet.
”Det er det, vi kalder for intelligent udnyttelse af jordens ressourcer”, lyder det fra Vestjyllands Højskole.

Solceller skaber refleksion

Også Kunsthøjskolen i Holbæk satser på bæredygtig energi.

Synlige solceller på taget afføder ofte reaktioner fra elever og gæster i huset og giver anledning til refleksion. På Kunsthøjskolen i Holbæk supplerer de solceller og jordvarmeanlæg med en centralt placeret info-tavle om energiforbrug og produktion.

”Det, som vi sammen sætter i gang her, skulle gerne fortsætte udover de måneder, eleverne er her, så de får en ballast og en energi med herfra, som vil afspejle sig i samfundet omkring dem,” siger højskolens forstander Michael Nielsen.

Folkehøjskolernes Forening

Højskolerne og bæredygtighed

DFS

Folkeoplysning og bæredygtighed