To oplysningsforbund med i Jyllands største litteraturfestival

To oplysningsforbund med i Jyllands største litteraturfestival

Redaktionel dato: 7. december 2022

FOF-Aarhus vil kombinere litteratur med andre aktiviteter som yoga og madlavning. FO-Aarhus vil skabe nye fællesskaber omkring litteraturen som medarrangør af LiteratureXchange.

Fra en tidligere udgave af LiteratureXchange (Foto: Anthon Jackson)

Fra en tidligere udgave af LiteratureXchange (Foto: Anthon Jackson)

Af Michael Voss

Siden sin begyndelse i 2018 er LiteratureXchange vokset til at blive Jyllands største litteraturfestival. Arrangører har indtil nu været Aarhus Litteraturcenter og Aarhus Bibliotekerne. Fra og med festivalen i 2023 er FO-Aarhus og FOF Aarhus medarrangører.

”Vi er meget glade for at indlede et samarbejde med de to organisationer FO-Aarhus og FOF Aarhus, der kommer med en masse god know how, som vil gøre festivalen stærkere med nye netværk, målgrupper og kompetencer og styrke festivalens fokus på at skabe fællesskaber,” lyder det fra Jette Sunesen, festivalleder på LiteratureXchange.

Inkluderende mødesteder

De to folkeoplysningsorganisationer har allerede ideer til, hvordan de kan være med til at gøre festivalen bedre.

”Vi vil gerne være med til at skabe mindeværdige litteraturarrangementer, og vi kommer for eksempel til at skabe helt nye kombinations-arrangementer, hvor litteratur opleves sammen med andre aktiviteter som yoga og madlavning. Vi glæder os til at skabe værdifulde og inkluderende mødesteder,” siger Søren Peter Hansen, direktør for FOF Aarhus.

”I FO-Aarhus er vi meget optaget af at skabe meningsfulde fællesskaber, hvor vi sammen får udvidet vores horisont. Det her er en god mulighed for at være med til at videreudvikle en i forvejen velfungerende festival, så vi kan skabe nye fællesskaber om litteraturen i Aarhus,” fortæller Anne Thorø Nielsen, leder af FO-Aarhus.

Klimalitteratur

Kommunikationsmedarbejder i FO-Aarhus, Kaspar Ottosen, fortæller, at de vil stille platforme og mødesteder til rådighed for festivalen, og at de blandt andet vil fokusere på at inddrage udsatte grupper i fællesskaber omkring litteraturen.

FO-Aarhus vil også knytte an til festivalens hovedtema i 2023, som er klima: ”Vi har allerede et kursus om klimalitteratur i vores forårsprogram, og vi har en lang tradition i FO-Aarhus for at arbejde med klima og bæredygtighed,” fortæller Kaspar Ottosen.

Mere om LiteratureXchange

LiteratureXchange finder sted næste gang den 8.-18. juni 2023 med et særligt fokus på klima og bæredygtighed.

LiteratureXchange vil skabe fællesskaber omkring oplevelser med litteraturen. Det gør den blandt andet igennem tiltag som ”Følg mit program” og i samarbejde med foreninger, der arbejder på at bekæmpe ensomhed.