Politisk uenighed taler vi ikke om

Politisk uenighed taler vi ikke om

Redaktionel dato: 22. april 2021

De fleste taler sjældent politik med nogen, de er uenige med. Coronakrisen har gjort det sværere. En ny analyse fra Norstat Danmark understreger behovet for at finde nye samtaleformer.

"Vores demokrati har brug for, at vi mødes og taler sammen på tværs af holdninger,” siger Camilla Laudrup, der er direktør for Folkemøde Bornholm.

"Vores demokrati har brug for, at vi mødes og taler sammen på tværs af holdninger,” siger Camilla Laudrup, der er direktør for Folkemøde Bornholm.

En ny analyse fra Norstat Danmark foretaget for Foreningen Folkemødet blandt 1.000 repræsentativt udvalgte danskere i perioden 22.-25. marts 2021 viser, at mange danskere sjældent taler politik med folk, de er uenige med, og at coronakrisen tilmed har gjort det sværere.

Analysens resultater peger på, at mere end hver tredje dansker kun taler politik med nogen, de er uenige med hvert halve år eller sjældnere. Næsten hver anden dansker synes, det er svært at tale politik med nogen, de er uenige med.

De nye tal indgår som oplæg til de fem folkehøringer, som Foreningen Folkemødet arrangerer i denne og næste uge i samarbejde med DFS, Danmarks Biblioteksforening, Højskolerne og Frirummet.

Corona gør politisk dialog sværere

En af analysens markante hovedkonklusioner er, at knap hver tredje dansker oplever, at coronakrisen har gjort det sværere at tale politik med mennesker, de er uenige med. Således svarer 28,5 procent af de adspurgte danskere, at det under coronakrisen er blevet sværere eller meget sværere at tale politik med nogen, man er uenig med.

Direktør i Foreningen Folkemødet, Camilla Laudrup, udtaler om analysens resultater:

“Det er foruroligende, at hver tredje dansker oplever, at coronakrisen har gjort det sværere at tale politik med mennesker, de er uenige med. Det er en kæmpe demokratisk udfordring. Undersøgelsen viser heldigvis også, at størstedelen af danskerne mener, at det er meget vigtigt for vores demokrati, at vi dyrker samtalen og taler med nogen, vi er politisk uenige med.

Derfor er det så utroligt vigtigt med initiativer som Folkemødet, hvor vi dyrker den demokratiske samtale mellem mennesker. Vores demokrati har brug for, at vi mødes og taler sammen på tværs af holdninger”.

Dialog har demokratisk betydning.

Analysen fra Norstat dokumenterer, at danskerne vurderer, at dialog på tværs af holdninger er vigtig for vores demokrati. Næsten 7 ud af 10 af de adspurgte svarer således, at det har en stor betydning for vores demokrati, at man taler med nogen, man er politisk uenig med.

Nye demokrati- og samtaleformer

På fem regionaleog digitale folkehøringer diskuterer deltagerne nye demokratiske initiativer.