Craftivism Festival
Ungdomsskoleforeningen

Craftivism Festival

Redaktionel dato: 21. februar 2024

Om projektet

Projekttitel: Craftivism Festival – Folkeoplysning for fællesskabende bæredygtighed

Organisation:  Ungdomsskoleforeningen

Formål: At skabe en handlingsrettet bæredygtighedsfestival, der, i et bredt samarbejde med folkeoplysende organisationer, kunne blive en stærk manifestation af folkeoplysningens arbejde med craftivism og bæredygtighed.

Målgruppe: Den primære målgruppe var unge i alderen 16-28 år. Den sekundære målgruppe var uddannelsesinstitutioner, studerende og deres forældre, lærere, organisationer, foreninger, tekstilaktører og forbrugere, der fik gavn af projektet.

Projektperiode: 2021 – 2022

Kort resume

Craftivism Festivalen havde hovednedslag i København på Kildevæld Kulturcenter, men var også en del af den landsdækkende Verdensmålsuge "UGE17”, hvor vi, sammen med lokale biblioteker, ungdomsskoler og andre samarbejdspartnere, igennem hele ugen lavede tøjbyttemarkeder og tilstødende aktiviteter under overskriften "Hele Danmarks Tøjbyttemarked". Det blev en forrygende god uge, hvor kreativitet og fællesskab satte fokus på og viste vejen til et mere bæredygtigt tøjforbrug.

Da vi gik fra én festival til også at indgå i samskabelsen af UGE 17, fik vi mulighed for at skalere festivalen til hele landet, hvilket betød at både Craftivism Projektet, og festivalen fik øget synlighed og deltagelse samt styrket mulighed for videre udbredelse og forankring.

Derudover er der skabt et rigtig godt grundlag for fremadrettede samarbejder og netværk - noget, der allerede har betydet, at flere deltagende aktører har lavet nye samarbejder, og hvor Biblioteksforeningen har sat lørdagen i UGE 17 i 2024 af til at lave et nyt landsdækkende byttemarked. Det er derfor også vores forventning at de gode samarbejder, der er skabt ifm. Projektet, udmønter sig i, at der både lokalt og nationalt bliver kortere afstand imellem aktører, så det også, ud over UGE17 og Craftivism Festival, bliver oplagt at løse andre opgaver i fællesskab.

Erfaringer

Det har været meget givende for Ungdomsskoleforeningen at arbejde med projektet. Foreningen har fået flere nye samarbejdspartnere og fået styrket allerede eksisterende samarbejder. Projektet har også tydeliggjort for vores samarbejdspartnere, at det er givende at indgå i samskabelsesprojekter. En anden læring er, at der kan være mange måder at involvere sig på, ud fra de muligheder man har lokalt - det væsentlige er at få flest mulige med, og at alle bidrag er vigtige.

Gode råd:

Gør det! - Og gør det sammen!! Der er mange måder at laver projekter på, men vær modig og nysgerrig - samskabelse kan føre projektet i mange retninger. Men hav tiltro til processen også selvom den bliver mere kringlet end forventet. Start i rigtig god tid - det giver mulighed for at få flere med ombord på projektet og giver dem bedre mulighed for at blive reelt bidragende.