Eksperimentarium for engagerende folkeoplysning
Grundtvigsk Forum

Eksperimentarium for engagerende folkeoplysning

Redaktionel dato: 21. februar 2024

Om Projektet

Projekttitel: Eksperimentarium for engagerende folkeoplysning

Organisation: Grundtvigsk Forum

Formål: Projektets vision var at udvikle et eksperimentarium for nye formater for engagerende folkeoplysning. De nye formater skulle vække nysgerrighed gennem poetiske og sanselige møder.

Målgruppe: Børn, unge og ældre ”folkeoplysningsbrugere” samt aktører i folkeoplysningen.

Projektperiode: 2022 – 2023

Kort resume

Gennem projektet har Grundtvigsk Forum fået inspiration til, hvordan man kan lave folkeoplysning på nye måder. Vi har udviklet et helt nyt foredragsformat, hvor deltagerne skal på gulvet og selv være med til at skabe fremtidens samfund sammen med Grundtvig. Vi kalder det 'Slet 1800-tallet og skab fremtidens samfund'. Formatet stiller nye krav til deltagerne om at bidrage og til at sætte sig selv og sine holdninger i spil. Formatet tager udgangspunkt i historien og er samtidig med til at skabe forestillinger om fremtiden. Grundtvigsk Forum har i året efter projektet turneret med det nye format og lavet workshoppen flere steder i landet.

Med inspirationsseminaret i Vartov lykkedes det at starte en samtale blandt aktører indenfor folkeoplysning om, hvordan der kan eksperimenteres med nye formater for folkeoplysning. Der blev givet konkrete eksempler, og der blev stillet spørgsmål til diskussion, som deltagerne kunne tage med hjem og arbejde videre med.

Erfaringer

I Grundtvigsk Forum har vi fået et øget fokus på at nytænke de faste formidlingsformater, vi har i Vartov, så de altid vækker nysgerrighed i deltagerne og altid har et element af deltagelse. Samtidig har vi fået fornyet mod på at lave eksperimenter, så vi løbende kan lære og tilpasse vores formater nye målgrupper og nyt indhold. Desuden er resultaterne og erfaringerne fra projektet blevet samlet i en rapport udarbejdet af Videnscenter for Folkeoplysning og ligger nu frit tilgængeligt for alle folkeoplysere.

Gode råd

Vi vil helt klart sige, at det er vigtigt at hive folk ind udefra, som kan hjælpe med at tænke nyt. Især personer, der arbejder indenfor andre områder end folkeoplysning. Fx at få hjælpe fra kunstnere, teatergrupper og poeter, som arbejder på en helt anden måde, end en selv, og som kan udfordre ens vanetænkning.