Natur i Kultur - se, hør, føl, lugt og smag lokale fødevarer fra regenerative fødevareinitiativer

Natur i Kultur - se, hør, føl, lugt og smag lokale fødevarer fra regenerative fødevareinitiativer

Redaktionel dato: 16. marts 2023

Om projektet

Projekttitel: Natur i Kultur -se, hør, føl, lugt og smag lokale fødevarer fra regenerative fødevareinitiativer

Organisation: Verdensmål i Hverdagsliv

Formål: at konkretisere de udfordringer, som de 17 verdensmål adresserer ved at sætte spot på regenerative fødevareinitiativer og planterig mad - og derigennem oversætte verdensmålene til hverdagslivet.

Målgruppe: børn og voksne

Projektperiode: 2021

Kort resume

Vi har gennem projektet engageret og skabt debat om vores fødevaresystems bæredygtighed og vores valg af fødevarer. Vi fik støtte til en række lokale forløb, hvor deltagerne så og havde dialog om filmen, 'Den største lille gård', besøgte lokale regenerative fødevareinitiativer og tilberedte og nød et plantebaseret måltid med grøntsager, urter og blomster fra de regenerative fødevareinitiativer.

Visionen var at skabe en bevidst variation i de rammer, deltagerne mødtes under og havde dialog. Variationen i rammerne understøttede en livlig dialog på kryds og tværs af deltagerne. Desuden fik deltagerne gennem forløbet sat de fem sanser i spil; syns-, høre, føle-, dufte og smagssansen i forhold til fødevarer, som spiller en rolle i alles liv. Vi havde skræddersyet hvert forløb og gennemført dem med forskellige målgrupper; børn, unge og voksne samt blandede deltagerskarer.

Deltagerne havde gjort sig flere overvejelser om eget bidrag til en mere bæredygtig samfund og vil gerne leve mere bæredygtigt fx gennem plantebaserede madvaner, men var famlende i forhold til at komme i gang.

De sammenhængende forløb gav mulighed for, at overvejelserne kunne rodfæste sig. Deltagerne har reflekteret over egen praksis, og det at afprøvet noget nyt har givet lyst til og mod på nye vaner for livet. Projektet har givet os erfaring med, at de valgte metoder er effektfulde til at skabe refleksion over og grobund for bæredygtige livsvaner ift. at spise mere plantebaseret. Projektet kan let kopieres til andre områder af Danmark

Erfaringer

Det har styrket visionen om, og bekræftet de hidtidige erfaringer med, at konkrete oplevelser og handlinger giver stof til refleksion og giver deltagerne lyst til at tage flere skridt i en bæredygtig retning.

Gode råd

Det kan være vanskeligt at få deltagere, som kan på tre forskellige datoer på forskellige ugedage. At nogle finder det grænseoverskridende at skulle tilberede mad til andre med fødevarer, som de ikke har den store erfaring med. At skabe opmærksomhed om et lokalt initiativ kræver nogle stærke lokale ambassadører.