Udvikling af håndarbejdsteknikker til down-, re- og upcycling af tekstiler
Kompetencehuset

Udvikling af håndarbejdsteknikker til down-, re- og upcycling af tekstiler

Redaktionel dato: 21. februar 2024

Om projektet

Projekttitel: Udvikling af håndarbejdsteknikker til down-, re- og upcycling af tekstiler

Organisation: Kompetencehuset

Formål: Projektet "Udvikling af håndarbejdesteknikker til down-, re- og upcycling af tekstiler" har haft til formål at genopdage og udvikle nye håndarbejdsteknikker til down-, re- og upcycling af kasserede tekstiler. 

Målgruppe: Undervisere i bæredygtig tekstilfremstilling og håndarbejde.  

Projektperiode: 2022 - 2023

Kort resume

Projektet har haft en metodisk praksis, hvor research, interview, laboratorieforsøg og brugerdrevne eksperimenter har udforsket tekstilområdet for nye metoder til genanvendelse af tøj og rest tekstiler. Ultimo 2023 udkommer inspirationskataloget og det vil være tilgængelig i både en trykt- og digital version.

I projektet er der blevet udviklet håndarbejdsteknikker inden for optrævling af genbrugstekstiler, forarbejdning til garn og vævestoffer samt naturfarvning af tøj og tekstil. Der er blevet eksperimenteret med vævning, strik, hækling, filt, punch needle, tufting, patchwork og syning. Deltagerne blev inviteret ind i processen med at afprøve og udforske gamle og nye teknikker til forarbejdning af genbrugstøj og resttekstiler. Det udmunder i at udvikle et erfarings- og inspirationskatalog, der kan understøtte undervisningen i aftenskoler, husflidsforeninger og lignede folkeoplysende aktiviteter.

Mange af de teknikker, der er blevet arbejdet med, er allerede blevet integreret i undervisningen på daghøjskolens designlinje.

Erfaringer

Erfaringerne fra projektet vil danne basis for, at daghøjskolen vil udvikle nye fagtilbud inden håndarbejde og tekstildesign. Samarbejdet med eksterne virksomheder om levering af rasttekstiler har åbnet op for, at skolens deltagere kan igangsætte fremstillingen af flere og større produkter. Det er også en erfaring, at vi igennem projektet er kommet i kontakt med nye bruger og potentielle deltagere til daghøjskolens kursusaktiviteter.

Gode råd

Tag udgangspunkt i organisationens eksisterende kursustilbud og fagligheder. Brug projektstøtten til at styrke fagligheden - f.eks. i tilegnelsens af nye produktionsformer, arbejdsmetoder og tilrettelæggelsesformer. Undervurder aldrig den tid det tager at løfte et projekt igennem. Der opstår altid noget uforudset - benspænd og overraskelser, som kræver noget ekstra af organisationen.