Unge demokrati-ambassadører i folkeoplysningen
Demokrati i Europa Oplysningsforbundet

Unge demokrati-ambassadører i folkeoplysningen

Redaktionel dato: 21. februar 2024

Om projektet

Projekttitel: Unge demokrati-ambassadører i folkeoplysningen

Organisation: Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO)

Formål: At etablere en ungegruppe, der former og eksekverer folkeoplysning om EU og europæisk politik på egne præmisser, med nye metoder og for unge målgrupper.

Målgruppe: Unge mellem 16 og 30 år, med særligt fokus på unge med minoritetsbaggrunde, unge uden for de større byer og unge på erhvervsuddannelser.

Projektperiode: januar 2022 – december 2023

Kort resume

Vi har været meget glade for bevillingen, da den har gjort det muligt at opstarte et ungeprojekt i DEO, og medvirket til, at DEO succesfuldt har kunne etablere et ungenetværk. I løbet af to år er vi nået op på 33 frivillige demokrati-ambassadører, der tager ud i landet for at engagere flere unge i den danske EU-debat.

Projektet har bestået af tre dele: 1) Rekruttering og daglig koordinering, 2) uddannelsesforløb og 3) udadvendte aktiviteter. DEO har afholdt 14 kursusdage, hvor de unge hvert halvår har fået 3-5 kursusgange i projektledelse, arrangementslogistik, kommunikation, formater, ordstyring, oplægsteknik og faglige inspirationsoplæg fra førende eksperter om aktuelle EU-temaer. Derudover har de skulle deltage i et offentligt DEO-arrangement, hvor de har fået hands-on oplæring i alt det, de har lært på kurset. På den måde er de blevet rustet til at stå på egne ben ift. at afholde folkeoplysende arrangementer.

Demokrati-ambassadørerne har i 2022-2023 været på besøg på adskillelige uddannelsesinstitutioner heriblandt landbrugsskoler, FGU'er og professionshøjskoler, for at møde unge i øjenhøjde med særligt to nyudviklede formater: pop-up events og sit-down events. De har også afviklet offentlige arrangementer på biblioteker, universiteter, højskoler og ungdomscentre. De har i alt afviklet 65 arrangementer i alle fem regioner, hvor de har snakket med over 3200 unge. Det er i høj grad lykkedes dem at engagere unge med minoritetsbaggrunde, unge uden for de større byer og unge på erhvervsuddannelser. Hvert semester har været afsluttet med et festligt arrangement, hvor der er blevet evalueret og samlet op på halvårets aktiviteter.

Erfaringer

Projektet har etableret en stærk frivilliggruppe på 33 demokrati-ambassadører i DEO. Vi har lært, hvilke folkeoplysende formater, der passer godt til de unge, og fået indsigt i hvilke politiske agendaer, der optager dem. På den måde er DEO bedre rustet til at engagere flere unge i den danske EU-debat og vi spreder løbende budskabet om vigtigheden af at engagere unge i demokratiet. Derudover har vi fået skabt et stort netværk af mulige samarbejdspartnere i forhold til fremtidige ungeaktiviteter.

Vi har været meget glade for, at dette udviklingsprojekt har givet os muligheden for at opstarte et ungeprojekt i DEO, der har gjort det muligt at engagere flere unge i den danske EU-debat. Det har været et startskud til at få en treårig bevilling fra Tuborgfondet i hus, så projektet fortsat kan udvikles og dermed blive større. Bevillingen fra DFS har været med til at skabe et succesfuldt ungenetværk i DEO, som vi glæder os til at blive ved med at videreudvikle på.

Gode råd

Til andre, der skal sætte et tilsvarende projekt i gang, vil DEO anbefale at sætte et ungeprojekt i gang, da det skaber nye muligheder for at nå ud til unge målgrupper, der normalt kan være svære at nå ud til. Vi har i høj grad erfaret, at det har været vigtigt, at de unge har en fast kontaktperson i DEO, der har sørget for at støtte dem i at arrangere og afvikle folkeoplysende arrangementer.