Indholdsfortegnelse
Om projektet
Projekttitel: Unge-initiativ - Ambassadører for Beijing+25
Organisation: Kvindernes U-landsudvalg
Formål: At engagere unge i pigers og kvinders rettigheder og stilling gennem Beijing Erklæringen og Handlingsplanen samt bidrage til dens realisering gennem Handlingsplanens 12 kritiske områder, som linkes til de 17 Verdensmål, særligt mål 5.
Målgruppe: Primært unge
Projektperiode: 2020-2021
Kort resume
Et ambassadørkorps af unge fra Kvindernes U-landsudvalgs medlemsorganisationer, samarbejdsorganisationer og studiemiljøer blev dannet. Ambassadørkorpsets formål var at sprede viden, fremme læring og dialog samt engagement blandt unge. Målgruppen var altså primært unge, men også ældre befolkningsgrupper har aktiviteterne henvendt sig.
Ambassadørerne har selv og i fællesskab kunnet udvikle, forberede og udføre aktiviteterne, der i udgangspunktet var digitale og kunne deles på sociale medier. Herved kunne også ambassadørernes netværk dele aktiviteterne med deres netværk, og det "spredte ringe i vandet". En vigtig del af projektet inkluderede idéudvekslings- og inspirationsmøder i ambassadørkorpset. Det var vigtigt for at skabe forbindelsen mellem realisering af kvinders rettigheder og ligestillingsdebatter i Danmark, de unges egne liv og internationale problemstillinger og skabte mulighed for inspiration og vidensopbygning fra fagfolk udefra.
Et toolkit til anvendelse ifm. aktiviteter med fokus på Beijing og en erklæringen og Handlingsplanen er igangsat. Ambassadørerne har desuden deltaget på Folkemødet, skrevet debatindlæg, udført undersøgelser ifm. kommunalvalget 2021, uddelt informationsmateriale og sat plakater op på uddannelsesinstitutioner ifm. FN's Internationale Dag for Bekæmpelse af Vold mod Kvinder og Piger 2022, samt startet. af podcastserien Den Halve Verden.
Erfaringer
Oplysningsaktiviteter kan nå langt ud på sociale medier, særligt gennem Instagram og Facebook til unge. Møder har fungeret godt og skabt grobund for idéudveksling og igangsættelse af aktiviteter. Corona-nedlukningerne skabte udfordringer ifm. planlagte aktiviteter.
Gode råd
Regelmæssige møder, en blanding af online- og fysiske, blandt frivillige og samarbejdsorganisationer er væsentlige for at skabe et solidt fundament for aktivitetsudførelse. Inddragelse af fagfolk og indslag i møder er motiverende for unge frivillige og skaber engagement og interesse. Teambuilding aktiviteter er af samme grund vigtige. Aktiviteter med tværsektorielt samarbejde kræver en lang planlægningshorisont.