Gratis folkeoplysning kan booste tabte fællesskaber

Gratis folkeoplysning kan booste tabte fællesskaber

Redaktionel dato: 12. februar 2021

Under coronakrisen er de daglige fællesskaber gået tabt, Vi blevet hinandens trusler i stedet for medmennesker. Det giver folkeoplysningen en stor genoprettelsesopgave, som kræver politisk støtte, skriver DFS i en kommentar i Altinget.

Altinget/Kultur har iværksat en debat om genåbning af kulturlivet, herunder folkeoplysningen. Et af det første indlæg er skrevet af DFS’ formand og sekretariatschef, Per Paludan Hansen og Carolina Magdalene Maier.

I indlægget skriver de to DFS-repræsentanter blandt andet:

”En stor del af livet leves i det nære – i de daglige, dybe fællesskaber. I de fællesskaber, hvor vi over tid opbygger menneskelige relationer, som er trygge, kendte og menneskeligt udviklende.

Disse fællesskaber er kernen i den folkeoplysende verden. Her mødes man nemlig sammen om noget tredje – det kan være at lære et håndværk, at blive udfordret på sit politiske værdisæt eller at få inspiration til at leve bæredygtigt i sit hverdagsliv.”

Per Paludan Hansen og Carolina Magdalene Maier påpeger også:
”Ikke alene er fællesskaberne forsvundet, fordi vi ikke kan mødes fysisk som før; det føles tilmed, som om vi mennesker er blevet hinandens trusler i stedet for medmennesker.

Det efterlader os med en menneskelig regning, som ikke bare kan betales med et fingerknips. Der forestår et stort genopbyggelsesarbejde, hvad angår de daglige fællesskaber og den menneskelige sameksistens. Vi skal kunne stå ved siden af hinanden som mennesker igen – i konkret og overført betydning.”

En del af løsningen er ifølge de to forfattere de folkeoplysende foreninger, der kan tilbyde fællesskaber i inspirerende, nysgerrige, trygge – og sundhedsmæssigt forsvarlige - rammer.

”Derfor er det ualmindeligt vigtigt, at folkeoplysningen ikke bare ’får lov at åbne’ igen, men at vi politisk tildeles rammer, som gør det muligt for os at indhente de tabte fællesskaber, skriver de og præsenterer nogle af de forslag til et boost af det lokale folkeoplysnings- og kulturliv, som DFS har fremsendt til Kulturministeriets genstartsteam: gratis deltagelse og en kampagne, der inviterer borgerne ind de kulturelle tilbud igen.