March mod Ensomhed
Nomineret til Folkeoplysningens Pris 2023

March mod Ensomhed

Indholdsfortegnelse

Redaktionel dato: 24. august 2022

------------------------------

March mod Ensomhed

March mod Ensomhed er indstillet af Lotte Brint

I Danmark kæmper 400.000 danskere med ensomhed. En af dem var på et tidspunkt Patrick Cakirli, der er initiativtager til March mod Ensomhed, som startede i 2017.

Hvert år går han mere end 1.600 kilometer gennem Danmark for at sætte fokus på ensomhedsproblematikken. Målet med marchen er at skabe synlighed om ensomhed og indgyde mod til at gøre noget ved problemet.

Siden har marchen samlet mange mennesker om det følsomme emne. Marchen går fra Rønne til Ringkøbing og fra Falster til Frederikshavn, men Patrick bevæger sig kun, så længe han har følgeskab af andre mennesker. Ellers står marchen stille. Om aftenen afsluttes marchen med fællesspisning, foredrag eller andre fælleskabsarrangementer, og undervejs samler bevægelsen ind til Ensomhed Danmarks landsindsamling.

Folkeoplysningens Pris' jury har nomineret March mod Ensomhed med denne begrundelse:

March mod Ensomhed er nomineret til Folkeoplysningens Pris, fordi initiativet benytter sig af en simpel – men effektiv – organiseringsform til at skabe opmærksomhed om et tabuiseret emne som ensomhed.

Initiativets centrale metode – hvor marchen holder stille, hvis Patrick er alene – er et originalt greb, der demonstrer vigtigheden af fællesskaber og social ansvarlighed i kampen mod ensomhed, hvilket gør marchen til et helt ekstraordinært initiativ.

Initiativet skaber nye fællesskaber, hvor der ikke skelnes mellem dem, som føler ensomhed, og dem som ikke gør, og det modarbejder på fortræffelig vis den stigmatisering, der er knyttet til følelsen.

Initiativet har en stor gennemslagskraft ved at bidrage til en nødvendig samtale om ensomhed. Samtidig udvikler initiativet folkeoplysningen ved at være ’et skævt projekt’, der bruger en ukonventionel organiseringsform til at skabe fællesskaber og samtaler, der afhjælper ensomhed.

Mere om March mod Ensomhed