Folkeoplysningens Pris 2024
#folkeoplysningenspris

Folkeoplysningens Pris 2024

Indholdsfortegnelse

Sofie Nymand Ammundsen
sofie

Sofie Nymand Ammundsen

Analysekonsulent

Hils på Sofie

Email: sna@dfs.dk

Telefon: 33260372

Lisa Ioannou
Kontaktoplysninger

Lisa Ioannou

Presse- og kommunikationskonsulent

Hils på Lisa

Email: li@dfs.dk

Telefon: 50808681

Redaktionel dato: 10. april 2024
Demenskor Danmark er nomineret til Folkeoplysningens Pris. Initiativet indeholder blandt andet en dokumentarserie på Danmarks Radio om et demenskor. Foto: DR/Jonas Pryner

Demenskor Danmark er nomineret til Folkeoplysningens Pris. Initiativet indeholder blandt andet en dokumentarserie på Danmarks Radio om et demenskor. Foto: DR/Jonas Pryner

Demenskor i Danmark vinder Folkeoplysningens Pris 2024.

Med prisen hylder Dansk Folkeoplysningens Samråd (DFS) initiativer, der med stor gennemslagskraft udvikler folkeoplysningen og skaber nye fællesskaber.

Med musikken som løftestang har Demenskor i Danmark gjort netop det.

Alzheimerforeningen, Sangens Hus, Aalborg Universitet og Danmarks Radio, der er partnerskabet bag Demenskor i Danmark, er derfor årets vindere af Folkeoplysningens Pris.

Mens hele Danmark er blevet rørt og oplyst af DR’s dokumentarserie ’Demenskoret’, er nye demenskor rundt omkring i landet begyndt at skyde op i kirker, på aftenskoler og i andre institutioner.

Hundredvis af korledere er blevet uddannet i at lede korsang for mennesker med demens, og medarbejdere på plejehjem, aktivitetscentre og demenscafeer har fået sangkurser i, hvordan de kan styrke sangen, når mennesker med demens samles hos dem.

”Når folkeoplysning er bedst, rykker det os mennesker tættere sammen og forandrer noget både i det enkelte menneske og i vores fælles samfund. Det er Demenskor i Danmark et pragteksempel på. Initiativet slår tonen an for fremtidens folkeoplysning ved - gennem et stærkt partnerskab - at finde nye veje og skabe nye fællesskaber i den folkeoplysende verden,” lød det fra DFS-formand Per Paludan Hansen i forbindelse med kåringen. 

Stærk folkeoplysning

Vinderen af Folkeoplysningens Pris skal gå forrest, når det kommer til at udvikle folkeoplysningen og skabe nye fællesskaber – alt sammen med stor gennemslagskraft.

Det formår Demenskor i Danmark.

Juryen hylder initiativet for at træde op på den store klinge og skabe landsdækkende folkeoplysning og fællesskaber gennem musikken.

Juryens motivation: Demenskor i Danmark

Initiativet er et stærkt eksempel på, hvad vellykkede partnerskaber i folkeoplysningen kan resultere i. Partnerskabet om Demenskor i Danmark løfter korsang til noget, der ikke blot foregår nede i den lokale musikskole. Med et landsdækkende initiativ giver Demenskor værdifulde øjeblikke til dem, som oplever udfordringer og sorg på grund af demens.

Den musikalske interaktion muliggør nye fællesskaber hos en målgruppe, hvor fællesskaber ellers er kraftigt udfordret eller umuliggjort på grund af sygdommen. Det gør demenskor Danmark til et ekstraordinært eksempel på, hvordan to af folkeoplysningens stærkeste komponenter – nemlig fællesskabet og sangen – kan give sproget og livsglæden tilbage.

Initiativet imponerer ved ikke kun at skabe forandring for kordeltagerne. Partnerskabet er med til at skabe bred opmærksomhed omkring en sygdom, som mange af os har eller har haft tæt inde på livet, fordi den er den fjerde hyppigste dødsårsag blandt danskerne. På grund af den demografiske udvikling, kan demens risikere at blive endnu mere udbredt i fremtiden.

Således er Demenskor i Danmark også folkeoplysning med gennemslagskraft for den brede befolkning, som skaber indsigt og viden, medmenneskelig forståelse og potentielt bred forandring i samfundet.

Fakta om prisen

  • Prisen blev overrakt på Folkeoplysningens Dag d. 30. oktober på Kosmopol i København.

  • Dansk Folkeoplysnings Samråd uddeler hvert år Folkeoplysningens Pris for at fejre folkeoplysningen og den sammenhængskraft, som den skaber i samfundet. 

  • Prisen uddeles til en forening, organisation eller borger, der har igangsat et ekstraordinært folkeoplysende initiativ, der med stor gennemslagskraft har udviklet folkeoplysningen og skabt nye fællesskaber.

  • Sammen med prisen følger 10.000 kr., der er øremærket til at udbrede det folkeoplysende initiativ.

  • Årets jury bestod af Søren Peter Hansen, direktør FOF Aarhus, Kirsten Ida Enemark, viceforstander Roskilde Festival Højskole, Pia Sverdrup, bestyrelsesmedlem i DAOS, Annemarie Balle, formand for Folkevirke, og Sofie Nymand Ammundsen, Dansk Folkeoplysnings Samråd.